Dolar , Döviz , Dolar Kuru , Dolar Tahmini , Dolar Yorumu , Dolar TL , Uluslararası dolar tahmini , ekonomistlerin dolar yorumları , piyasa gelişmeleri.
Piyasaların neredeyse tamamı bankacılık sistemlerine bağlıdır. Bankacılık sisteminde yaşanabilecek en küçük bir sarsıntı reel sektörlerde deprem etkisi yaratmaya başlar. Yabancı girişimci olarak bir farklı ülkeye giriş yaptığınızda ve bu ülke içerisinde yapacağınız nakit yatırımlar ile hem siz hem de bu bölgedeki bankalar para kazanacaktır. Yatırım yapılan ülkede ekonomik sorunlar yok ise bankalar yapmış olduğunuz yatırımı krediye çevirip dağıtımını yapmaya başlarlar. Ekonomik kriz yaşamayan ülkelerde dağıtılan kredi faiz olarak geri döner ve herkes bu yatırım dan kazançlı çıkar.
Ekonomik düzeyde sarsıntı yaşayan ülkelerin bankalarında yabancı yatırımcıların çıkması muhtemel beklenen bir durumdur. Yabancı yatırımcılar yatırım yapmış oldukları bankaların bağlı oldukları ülkelerde yaşadıkları sıkıntıları fark ettikleri an itibari ile yatırımlarını geri çekmeye başlarlar. Bankalarda bulunan yabancı sermayeleri yatırımcılar tarafından çekilerek alınır ve bu oranlar yükseldikçe bankalarda kriz başlar. Şuan için türkiye de yaşamakta olduğumuz kriz in tam olarak tanımı bu. Gün geçtikçe yabancı yatırımcıları kaybetmeye devam ediyoruz.
CitiBank 1 Mart itibari ile yabancı payı %35 ve 19 Nisan itibari ile bu oran %30 a düşerek %5 lik bir kayıp yaşanmış.
İş bankası için citibank ın payı 1 Mart itibari ile %24 ten 19 Nisan da %21 e gerilemiş.
Deutsche Bank ın iş bankasındaki hisse payı 1 Mart itibari ile %16 dan 19 Nisan itibari ile %14 e gerilemiş.
Citibank ve Deutsche Bank ın %5 lik hisse çıkışı belirgin olarak görülmekte.
Yapıkredi de citibank ın hisse payı 1 Mart itibari ile %12.25 VE 19 Nisan itibari ile %10 a gerileme kaydediyor.
Deutsche Bank ın yapıkredi de bulunan hisse payı 1 Mart itibari ile %8 ve 19 Nisan itibari ile %5.6 ya geriliyor.
Deutsche Bank ve citibank ın yapıkredi deki payları da yine %5 lik hisse satışını gösteriyor.
Önemli olan konu yabancı yatırımcıların bu hisseleri neden satıyor oldukları. Aklımıza gelen tek cevap yatırımlarını bulundurdukları ülkelerdeki daralmanın farkında olmaları ve buna bağlı olarak yatırımlarını sağlama alıyor olmaları. Türk lirasının değer kazanacağını önceden kestiriyor olsalar kesinlikle yatırımlarını geri çekmek yerine daha fazla hisse senedi almak isteyecekleri muhtemeldir.
Yabancı yatırımcının yerinde kim olursa olsun türkiye de yapılan bir yatırım var ise ve bu ülke ekonomik olarak daralma yaşıyorsa , para birimi gün geçtikçe değer kaybediyorsa , kimse bu ülkede yatırımını saklamak istemez.
Türkiye ekonomik tablosuna baktığımızda döviz kurlarında açık bir tutarsızlık olduğunu açıkça görmek mümkün. Uzun süredir baskı altında tutulmaya çalışan bir dolar kuru , yüksek faiz politikaları ve daralan piyasalar. Yabancı yatırımcıların hisse senetlerindeki satışları ve ülke dışına çıkan dövizleri ile birlikte merkez bankası rezervleri de iyiden iyiye azaldı.
Merkez bankası rezervleri için bazı kaynaklarda -50 Milyar dolar bazı kaynaklarda ise -60 Milyar dolar gösterilmekte. İktidara göre Merkez Bankası rezervleri 90 Milyar Dolar dolaylarında. Fakat bahsi geçen rakamların swap işlemlere dayalı olduğunu biliyoruz. Swap işlemler uluslar arası kısa vadeli borçlanmalara dayalı işlemlerdir.
Durum böyle olunca ülkemiz döviz saldırısına karşı savunmasız kalıyor. Şuan ülkemize kontrolsüz bir şekilde döviz girişi olursa ve bu döviz ile iç piyasalarda suni bir şişkinlik meydana gelirse , suni bir düzelme görülmesi mümkün olur. Fakat bu döviz aynı şekilde bir gece de geri çekildiği an itibari ile piyasalar tamamen çöker.
Avrasya Yatırım Dolar Yorumuna göre Yıl sonu dolar beklentisi 9.50 ile 9.80 TL aralığında olacağından yana.
Avrasya Yatırım Dolar Yorumu yatırım tavsiyesi değildir. Bilinmelidir ki dolar ve döviz piyasaları yükseldiği gibi düşüşte yapabilir.
128 Milyar dolar kampanyası gün geçtikçe derinleşiyor ve ses getirmeye devam ediyor. 128 Milyar doların eritilmesi ile döviz kurlarına baskı sağlanmaya çalışıldı. Fakat bu yöntem işe yaramadı. Döviz kurlarında olağan üstü artışlar meydana geldi. Aynı zamanda ihtiyat akçeleri de suyunu çekti ve kasa neredeyse tamamen boşaltıldı diyebiliriz.
Geçen yıl gelişmekte olan ülkeler arasında en çok türkiye nin döviz rezervleri erirken , en çok Türk Lirası değer kaybetti. Bu araştırmayı uluslararası ödemeler bankası İMF nin verilerine dayanarak yapmış. Türk Lirası geçen yıla göre arjantin den sonra en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu.
Kurdaki müdahale ye 128 milyar dolar harcanmasına rağmen kur yükselişi devam etti. Bununla birlikte faiz oranları ve enflasyondaki artışın şiddeti de dikkat çekiyor.
Uluslararası ödemeler bankasının araştırmaları sonucunda türkiye ile orantısal olarak benzer ülkeler de , Meksika rezervi %9.6 , Endonezya %16.4 , Çekya da %10.8 ve Kolombiya da %4.3 artış gösterdi. Fakat Türkiye de Merkez Bankası rezervleri %58.6 gerilerken , swap hariç net döviz rezervleri -49.1 Milyar Dolar eksi seviyeye düşmüş oldu.
Gelişen Ülke Para Birimleri kıyaslaması yapıldığında en çok değer kaybeden iki para birimi Arjantin ve Türkiye oldu. Arjantin in parasal değer kaybı %32.9 , Türkiye nin parasal değer kaybı %23.4 olmuş durumda.
İMF ye göre Türkiye de enflasyon oranı çift haneli olarak yükselecek.
UPS Türkiye için 2021 Yılı son çeyreğinde Dolar Tahmini 9 Lira olacak diyor. UPS bank ın bir önceki tahmini ise 8 Lira 60 Kuruş tu.
Bir önceki yazımız olan Güncel Dolar Yorumları Merkez Bankası Başkanından Skandal başlıklı makalemizde dolar yorumları ve dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.
Kripto Para Krizi Atlatabilir Mi? Piyasalarda işlem gören 20 bin den fazla kripto para çeşidi…
Dolar yeniden istikrarlı yükselişine başladı. Dolar Neden Yükseliyor ? Dolar Yükselişi Devam Edecek Mi ?…
Doların yeniden canlanması şuanki siyasi gerilimin etkileri. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yapılan araştırmalar ve siyasi gerilimlerin…
Cumhur Başkanı Erdoğan yapmış olduğu açıklamalar sonrasında dolar ve döviz kurlarında hızlı bir düşüş gerçekleşti.…
Doları Patlatacak Yeni Bela Uzman Dolar Yorumu , Faiz düşüşü için ve Dolar yükselişi için…
Ekonomist Oktay Teknik Analiz Dolar Hedef 16 TL , Dolar cephesinde 2 gündür sakin bir…
This website uses cookies.