Dolar Yorumu

Temmuz 2021 Dolar Yorumu Dolar Yatırımcıları Dikkat

29.07.2021
384
Temmuz 2021 Dolar Yorumu Dolar Yatırımcıları Dikkat

Dolar Yatırımcıları Dikkatli Olmalı. Çünkü , Geçtiğimiz haftayı , kapanış rakamlarını ve önümüzde ki hafta açıklanacak olan verilerden yola çıkarak finansal cephede neler yaşanabilir bunları değerlendirmeye çalışacağız.

Yatırımın Yönü Değişiyor

Geride bıraktığımız Bayram tatili haftasında ekonomi gündemiyle ilgili önemli bir başlık yoktu. Dünyanın gündemini ise özellikle Covid-Delta varyantının sebeb olduğu vaka sayısında ki artışların olması, ekonomide tekrar kapanmaya sebep olup olmayacağı tartışılmakta.

Dolayısıyla riskli varlıklardan bir kaçış söz konusu , bu nedenden Dolara ve Altına yönelimi var.
Dolar endeksi 92 puanın üzerine çıkarak 93 puanı zorlamaya başladı.
ABD ‘nin 10 yıllık tahvil faizleri yoğun talep üzerine %1,26 seviyesine geriledi.
Delta varyantının yaratacağı olası risk nedeniyle,
Varlık alımlarının azaltılması ve faizlerin artırılması ile ilgili süreci yakından etkileyecek konulardan birisi.
Dünyada konuşulan ve tartışılan bir diğer konu ise enflasyonda ki artışın devam ediyor olması ve bu artışın kalıcı olup olmayacağı.

Dünya Merkez Bankaları Uyarıyor

Dünya Merkez Bankalarına göre yüksek enflasyonun kalıcı olmayacağı, pandemi risklerinin bu şekilde devam ettiği sürecede varlık alımlarının azaltılması ya da faizlerin artırılma takviminin öne çekilmesi mümkün gibi görülmüyor. Ancak Şirketlerin ve bazı uzmanların görüşlerine göre bu enflasyonun kalıcı olacağı. Bu nedenle Merkez Bankalarının ister istemez varlık alımlarını azaltmak ve faizleri artırmak zorunda kalacakları Anlaşıldığı üzere piyasalarda kafalar karışık,geçtiğimiz hafta özellikle uluslararası hisse senedi piyasalarında ki kafa karışıklığını net bir şekilde görüldü.

ABD Piyasalarında Deprem Etkisi

ABD borsalarında Pazartesi günü çok ciddi bir yıkım oldu ve hemen ardından neredeyse aynı oranlara geri gelerek çok sert bir yükseliş yaşandı.
Brent Petrol tekrar 75 $ zorladı.
Ham Petrol 72 $ üzerinde seyrediyor olması enflasyon üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.
Dolar endeksi bir süre daha yükselmeye devam edecek.
ABD hazine tahvilleri düşüşü ise dikkat çekici.

Gelecek Haberler Piyasaları Yeniden Şekillendirecek

Önümüzde ki hafta açıklanacak veriler önemli ancak Türkiye açısından baktığımızda büyük dalgalanmalara sebep olmayacak.
ABD ,Avrupa’da işsizlik ,enflasyon ve büyüme verileri açıklanıyor.
Büyüme verileri beklenenin altında ya da ikinci çeyrek beklentilerinin üzerinde olur ise her iki durumda da Dünya piyasalarında çok ciddi hareketler gözlemlene bilir.

 

Türkiye’de açıklanacak olan kapasite kullanım oranı, imalat güveni,merkezi hükümet borç stoğu, ekonomik güven endeksi,turizm gelirleri,yabancı turist girişi ve dış ticaret açığı verileri piyasaları dalgalanmasına sebep olacak veriler olmayacak.
Türkiye açısında önümüzde ki dönem kritik olan cari açığın ne tarafa doğru evrileceğini turizm gelirleri,yabancı turist girişi ve dış ticaret açığı verileri belirleyecek.
Dış ticaret açığı verileri beklentilerin üzerinde gelirse,cari açıkta artmaya devam ederse bu sıkıntıların büyüyeceği ve Dolar ihtiyacının artacağı anlamına geleceği için bu veriler yakından takip edilmeli.

Bir önceki yazımız olan 7 Temmuz 2021 Dolar Yorumu Dolar'ın Ağustos Depremi Geliyor başlıklı makalemizde 7 Temmuz 2021 Dolar Yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.